Víte, jak stříhat květy do vázy?

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

K výzdobě interiéru se do váz používají především druhy s většími, barevně i tvarově zajímavými květy. Vhodné jsou mohutné květy či soukvětí na dlouhém stonku, které vydrží déle čerstvé. Rostlina po řezu totiž ztratí kontakt s půdou, a tak je nezbytný neustálý příjem vody s živinami. Je proto důležité vědět, jak je správně řezat, nikoli utrhnout. Nesmíme přitom zapomenout, že chceme z téhož kořene kytičky i příští rok.

Buňky rostliny se v noci naplní buněčnou šťávou a ráno jsou opět ve výborné kondici – a právě proto je ráno nejlepší období pro řezání květů. Nic však nepokazíme, když tak učiníme i večer. V žádném případě ale květy neřežeme v poledne, kdy je květ vysílený a zbavený většího množství vody.

Když chceme, aby květy ve váze vydržely co nejdéle, musíme je řezat také ve vhodné době růstu – některé v době puku, jiné zcela nerozkvetlé. Důležitý je způsob, jakým květ řežeme, například u šeříku bychom měli ponechat alespoň tři páry puků na výhonku, u mečíků (gladiol) nejméně dva listy, podobně i u ostatních cibulovin a hlíznatých rostlin.

Před ponořením květů do vázy měkké bylinné stonky seřežeme šikmým řezem, aby byla větší plocha pro příjem vody, dřevité můžeme zase trochu rozdrtit kladívkem. Je dobré také odstranit všechny listy, které by mohly být ponořené ve váze, růže také zbavíme trnů. Zkuste přidat do vody cukr či speciální přípravky s obsahem antibakteriálních látek.