Japonský křen – to je jednoduchý název pochutiny wasabi, novinky na našem trhu. Pěstuje se na japonských ostrovech Hokkaidó, Kešú, na poloostrově Izu a v oblasti Nagana, velkoproducentem je také Čína, Nový Zéland i Kanada. Jeho pěstování je velmi náročné a nákladné.
U nás by bylo možné pěstovat japonský křen na zahrádkách od jara do podzimu, během zimy bychom ho museli přemístit do zimní zahrady. Vyžaduje stinné místo se sluncem jen brzy ráno a ve večerních hodinách. Půda musí být humózní, výživná a stále vlhká. Rostlinu lze pěstovat i jako pokojovou v květináči, v tom případě musí stát v misce s vodou. Nesnáší ale letní teploty nad 20 stupňů Celsia.
Japonský křen je řazen mezi kořenovou zeleninu. Má totiž velmi ostrou chuť, která dráždí spíše dýchací cesty, než jazyk. Na trhu je známá jako zelená pasta či prášek.
Kromě kořenů se dají konzumovat listy a listové stonky. Přidávají se do zeleninových salátů nebo jako příloha k masu.
Wasabi se proslavilo jako příloha k suši – obsahuje totiž látky, které ničí bakterie, takže zabraňuje rychlému kažení čerstvých ryb. Wasabi dezinfikuje ústní dutinu a má i antiastmatické účinky, je účinný i jako prevence různých druhů rakoviny.