Zelenina známá i neznámá

In Okrasná zahrada, Recepty, Zelenina by walsla

O čem je řeč? O polníčku. Pokud se vám uvolnily záhony, zkuste to s ním. Pěstuje se snadno a ořechové aroma jeho listů vás určitě zaujme, navíc jde o další listovou zeleninu vhodnou k přípravě chutných salátů.

Kozlíček polníček (Valerianella locusta) se pěstuje jako další plodina po zelenině s kratším vegetačním obdobím, zakoření mělce, proto se jí daří v lehčích půdách, ovšem nikoli čerstvě pohnojených chlévskou mrvou.

Srpnový a zářijový výsev slouží k zimní sklizni. Semena dávejte do hloubky 2 až 3 centimetrů, do řádků vzdálených 15 centimetrů. Jemné osivo je dobré před vkládáním do půdy smíchat s pískem. Z první úrody se za 6 až 8 týdnů vytvoří zdravá konzumní růžice listů, z pozdější výsadby se listy sbírají brzy na jaře.

Polníček patří mezi netradiční listové zeleniny, vydrží mrazy i minus 15° Celsia, dorůstá do výšky 10 až 30 centimetrů, rozkvétá bleděmodrými květy, pokud délka dne překročí 12 hodin, jde pak rychle do květu.