Hroznové víno z peciček – dotaz čtenářky

In Okrasná zahrada, Ovoce, Poradna by walsla

Hrozny jsou obvykle pěstovány z řízků nebo štěpů, ale pokud chceme vyzkoušet svůj um (je to těžké) a trpělivost (trvá to dlouho), můžeme si to vyzkoušet.

Musíme si vybrat tu správnou odrůdu. Při tom je třeba myslet na to, co od naší vinné révy očekáváme – krásu keře, chuť plodů či vinného moku…

Nesmíme zapomenout na naše klimatické podmínky. Ne každá odrůda se hodí do každého prostředí.

Obstaráme si semena. Obrátíme se na dodavatele, školky, prodejce či přátele.

Ujistíme se, že mají semena správnou klíčivost. Musí být zdravá a samozřejmě v dobrém stavu. (Životaschopnost zjistíme vložením semen do vody – vyhodíme všechna semena, která se neponořila.)

Připravíme semena. Důkladně je umyjeme, odstraníme dužinu a stratifikujeme je – nejlépe v prosinci.

Semínka zasadíme. Brzy na jaře vyndáme semínka z chladna a zasadíme do nádob s dobrou půdou – zajistíme vlhko a teplo (denní 20°C, noční 15°C). Půdu udržujeme vlhkou ne mokrou.

Přesadíme sazeničky do větších nádob. (Když mají výšku kolem 8 cm.)

Vysadíme sazenice do země. Při výběru stanoviště nezapomeneme na slunce, odvodnění a podporu. Hrozny potřebují 7 – 8 hodin na plném slunci. Půda musí být propustná, s dobře rozloženým kompostem a pískem.

Nezapomeneme na podporu hroznů. Může to být mřížoví, pergola…

Staráme se a pečujeme o své rostlinky. Musíme trpělivě čekat a při tom se samozřejmě i starat, než se dočkáme vinných hroznů – trvá to asi 3 roky. Odplevelujeme, hnojíme, prořezáváme…