Jak uskladnit gladioly – dotaz čtenářky

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Mečíky (Gladioly) se sklízejí, když listy začínají lehce žloutnout – nejpozději do konce září, záleží však na počasí. Hlízy vyrýpneme ze země, lehce ukroutíme lodyhu, odstraníme zeminu z kořenů, aby mohly hlízy přezimovat co nejčistější. Chceme-li zachovat korálky pro další množení, provádíme to velmi opatrně – oddělíme je a uskladníme odděleně od hlíz, mohou být i ve vyšších vrstvách.

Sklizené hlízy pak uložíme do tenké vrstvy na lístky a necháme ve vzdušném a teplém prostoru. Přeje-li nám počasí, můžeme nechat hlízy oschnout na slunci, práce s čistěním je pak jednodušší. Během asi 3 týdnů po sklizni by váha hlíz měla být cca o 30% menší. Z vyschlých hlíz pak snadno oddělíme nejen kořeny, ale i staré odumřelé slupky.

Pracujeme opatrně, neboť otevřené rány bývají vstupní branou pro infekci houbových chorob.Zbytky hlíny, kořeny i slupky jsou většinou infikovány chorobami, proto musíme tento zdroj možné nákazy odstranit a spálit – nekompostovat!

Očištěné hlízy opět uložíme jen v tenkých vrstvách na lísky a dosušíme – trvá to dalších 4 až 6 týdnů. Poté uskladníme hlízy do suché, větrané a mrazuprosté místnosti (od 2 do 10°C) – vyšší teploty nejsou vhodné (pupeny předčasně raší, a tím se oslabují hlízy). Během skladování je nutné stav hlíz mečíků kontrolovat.

Na jaře, před výsadbou hlízy znovu prohlédneme, k výsadbě pak použijeme jen ty nepoškozené a zdravé.