Otužilé kaliny

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

V dnešní  bohaté nabídce okrasných dřevin se trochu ztrácejí kaliny. A vybrat si přitom můžeme z množství odrůd a druhů. Do rodu kalina (Viburnum) patří téměř dvě stě druhů, které rostou v různých oblastech mírného pásma severní polokoule a některé rostou i u nás. Do tuzemských zahrad jsou však vhodné i kaliny, které pocházejí z Ameriky či asijských oblastí.

Kromě opadavých dřevin existují i stále zelené druhy. Jejich výhodou je rozmanitost, která se projevuje zejména charakterem růstu, typem květů a dobou květu. Vybrat si lze kaliny nejen do velkých zahrad nebo parků, ale i do malých zahrádek, dokonce i na balkony a lodžie. Některé kvetou velmi brzy a jsou osvěžením v době, kdy ještě nic jiného nekvete.

Mezi druhy, které kvetou velmi brzy, patří kalina vonná (Vibirnum fragrans). Má menší listy i soukvětí než kalina bodnanská. Je to nepravidelně rozložitý keř, který dorůstá až do výšky tří metrů a pochází z Číny. Elipsovité listy mají zubaté okraje a bývají dlouhé 7 centimetrů. Kvete dřív, než se objeví listy, obvykle v únoru až březnu, přičemž květy snesou mrazy do minus 10°Celsia.

Poupata květů tvoří klubka, mají světle růžovou barvu a po jejich otevření se objevují světle růžové až bílé květy s intenzivní vůní. Jsou seskupené po čtyřech až dvanácti a nejintenzivněji voní při teplotách nad 5°Celsia. Plodem jsou zprvu červené, později černé peckovice.

Rostlině se daří na slunečním místě nebo v částečném stínu, má ráda mírně vlhkou, kvalitnější a dobře propustnou půdu, nejlépe mírně kyselou. Kalinu můžeme vysadit samostatně nebo v menších skupinách keřů, které kvetou na jaře. Kontrast lehce růžových květů vyniká zejména na tmavším pozadí. Dekorativní jsou i listy těchto dřevin, které na podzim získávají červený odstín. Pokud to není vyloženě nutné, kaliny vonné nemusíme seříznout. Roční přírůstek je 15 až 20 centimetrů, desetiletý keř může být vysoký až dva metry.

Dalším druhem, který brzy kvete, je hybridní kalina bodnanská (Viburnum x bodnatense). Za běžného počasí rozkvétá v březnu, když jsou zimy mírnější, dokonce už v lednu nebo v únoru. Růžové květy jsou nejen krásné na pohled, ale potěší i příjemnou vůní, která připomíná vůni vanilky. Na podzim listy tohoto rozložitého keře získávají bronzovou barvu.

Kalina bodnanská není náročná na stanoviště, nemá však ráda úplný stín nebo suchou půdu, naopak ji nepřekáží znečištěné ovzduší měst. V požadované velikosti ji můžeme udržovat omlazovacím řezem, je ale dobré si pamatovat, že květy tvoří na starších výhoncích, nezapomínáme také tuto kalinu přihnojit.