Poradna – rez hrušňová

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

“Na tříleté hrušni, která měří asi dva metry, se objevily na listech fleky, dokonce se začaly i kroutit. Jaká nemoc ji postihla?” ptá se čtenář ze slovenských Levic)

Zkroucení listů způsobují mšice. Proti tomuto poškození se dá poměrně snadno bojovat.

Skvrny na listech mohou naznačovat rez hrušňovou – jde o houbu (Gymnosporangium sabinae) se složitým vývojovým cyklem, která se nejčastěji objevuje v době květu a ještě krátce po něm a právě na listech, napadá i čepele, řapíky a výjimečně i plody. Choroba má v cyklu hostitele a mezihostitele – hostitelem je jalovec (u nás většinou jalovec chvojka (Juniperus sabina), jalovec čínský (Juniperus chinensis) ale parazitovány mohou být i další druhy jalovců. Mezihostitelem jsou právě hrušně.

Rozhodující pro infekci rzí je kromě povětrnostních podmínek i převládající směr větru. Vhodnou prevencí je dodržení izolační vzdálenosti mezi hrušněmi a jalovci 150–200 m a také výběr rezistentních odrůd a kultivarů hrušně a samozřejmě i správná volba nehostitelského druhu jalovce.

Při výskytu je možné použít přípravky, které se aplikují proti strupovitosti jabloní a hrušní a současně mají dobrou účinnost i na rzi. Chemická ochrana by se měla uskutečnit v době před květem a krátce po odkvětu hrušní.