Koření pro lepší trávení

In Poradna by walsla

Přehnali jste to s jídlem během vánočních svátků, či při silvestrovském veselí, anebo při nedávné rodinné oslavě nebo snad na firemním večírku a ještě několik dnů poté vás bolel žaludek a trápilo zažívání? Nezoufejte, pomoc najdete doma, a to v kuchyni – i obyčejné kuchyňské koření se dá totiž použít jako první pomoc při problémech s trávením. Sáhněte tedy do kuchyňských zásob a zkuste si uvařit jednoduchý a zároveň účinný čaj z toho, co najdete doma.

Majoránka zahradní je další mimořádně oblíbené koření nejen v kuchyni, má navíc i léčivé účinky. Povzbuzuje chuť k jídlu, uklidňuje žaludek, a proto se přidává do léčivých čajů, působí také proti nadýmání, uvolňuje křeče a posiluje nervový systém, čaj z majoránky může pomoci při bolestech hlavy nebo nachlazení. Používá se čerstvá i sušená, díky svým blahodárným účinkům na trávení se přidává do jídel z luštěnin či tučných jídel, ale také se hodí do zvěřiny či zeleninových a vaječných salátů.

Kmín patří mezi nejrozšířenější a zřejmě i nejoblíbenější koření na světě. V Evropě se používá už od 13. století a pravděpodobně se řadí mezi nejstarší koření používané na starém kontinentu. Je oblíbeným prostředkem pro povzbuzení chuti k jídlu a na posílení žaludku, hlavně u dětí a nemocných s oslabeným žaludkem. Asi nejznámější je kmínová polévka, kterou s oblibou vařily i naše babičky. Méně známý je kmínový čaj, jeho příprava je velmi jednoduchá – 1/2 čajové lžičky kmínu zalijeme hrnkem vařící vody a necháme 5 minut louhovat, čaj pijeme teplý.

Anýz vonný je po kmínu jedním z nejstarších a nejrozšířenějších koření, Egypťané ho používali už ve středověku. V našich krajích se s anýzem potkáváme nejvíce v době Vánoc, protože bývá součástí perníkového koření. Kromě výrazné chuti má také léčivé účinky – uvolňuje kašel, urychluje trávení a podporuje chuť k jídlu. Čaj z anýzu se může podávat i při mírných otravách jídlem a také jako doplněk pitného režimu při průjmech, doporučuje se i kojícím matkám při nedostatečné tvorbě mateřského mléka. Připravuje se podobně jako čaj z kmínu.

Velmi oblíbeným, domácím lékem na žaludeční nevolnost je zázvor. V Číně ho používali už několik století před naším letopočtem a ve středověku hrál významnou roli v obchodu s kořením. Zázvor posiluje žaludek, povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje trávení. Zázvorový čaj si lze připravit i ze sušeného zázvoru, který se u nás používá hlavně jako koření.

Fenyklové semínko bylo jako koření i lék oblíbené například už u starých Číňanů, Arabů, Řeků i Římanů. Do střední Evropy se fenykl dostal ve středověku díky mnichům a často se uváděl jako složka různých čajových směsí. Semínka se používají jako lék na povzbuzení chuti k jídlu a jako přírodní lék při problémech s trávením, zároveň jsou součástí různých čajů pro děti a kojící matky. V čajovnách rádi kombinují fenykl s anýzem a kmínem.