S pěstováním celeru v našich podmínkách se začíná poměrně brzy, už na přelomu února a března, v dostatečně teplém skleníku i dříve.
Osivo obsahuje éterické oleje – podobně jako u petržele či mrkve – které mu prodlužují dobu klíčení. Můžete se ale pokusit oklamat přírodu naklíčením semen:
– semínka celeru ponořte na noc do vody, pak ji slijte a nechte uschnout na kousku papíru, nejlépe pijáku
– poté je vysejte na povrch substrátu v nádobě a jemně přitlačte. Je šikovné je vysadit jednotlivě do kelímku od jogurtů, nemusíte je už zalévat, stačí dát vodu do podmisky.
– půdu překryjte plastovým průhledným krytem s otvory na vzduch. Zvýšíte tak vlhkost potřebnou pro klíčení. Kryt ovšem občas odstraňte, abyste nedali šanci vzniku houbových nemocí.
Pozor! Velmi důležitá je teplota při pěstování celeru – v noci by neměla klesnout pod 14 stupňů Celsia.
A ještě jeden tip na závěr: necháte-li projít na stanovišti celer bulvový prvním podzimním mrazíkem, jeho chuť bude výraznější.