Do Maďarska se dostaly z Balkánu, v podmínkách Panonské nížiny se rostlinám papriky dařilo a dlouhé řetězy plodů, které se suší u domů, se staly neoddělitelnou součástí maďarské vesnice. Původně byly tyto papriky vždy alespoň mírně pálivé a až začátkem 20. století se objevila dnes tolik oblíbená sladká mutace. Kořenové papriky určené na sušení mají vždy tenkou stěnu plodu s vysokým obsahem barviv. Musejí se sklízet zcela zralé, proto jsou vhodné jen do nejteplejších oblastí.
U všech typů paprik přinášejí šlechtitelé stále nové odrůdy, ale kořenová paprika je postavená na tradici a odrůdách starých přes 50 let.
„Hodonínská sladká vzpřímená“ má štíhlé plody, v botanické zralosti jsou tmavě rudé.
„Karkulka“ nabízí vynikající, barevně výraznou surovinu pro sušení. Plody jsou štíhlé, na rostlině vyrůstají vzpřímeně, mají tmavě červenou barvu a jejich chuť je sladká. Tato raná odrůda dozrává hromadně a jednotně.
Odrůda „Žitava“ je středního vzrůstu a má vysoký obsah kvalitních barviv.
„Korál“ je raná, pálivá a aromatická kořenová paprika třešňového typu, která je vhodná nejen na sušení, ale i ke konzumaci. Je tolerantní k horším pěstitelským podmínkám.
Před mletím kořenové papriky můžeme odstranit i polovinu semen a stonky. Alespoň část semen ponecháme, tuky v nich konzervují po rozdrcení barviva a zlepšují chuť produktu.