STROM S NEJVĚTŠÍMI JEDLÝMI PLODY

In Nezařazené, Ovoce, Poradna by walsla

Patříte-li k milovníkům exotického ovoce, už jste se zřejmě setkali s obrovskými oválnými zelenožluté plody, které mají navíc drsný povrch. Jde o chlebovník, známý také jako džek, žakie či džekfruit nebo také kanún.

Patří mezi největší jedlé plody rostoucí na stromech, jejich hmotnost může dosáhnout až 10 kilogramů, ale mohou mít až třikrát více (největší sklizené kusy vážily 80 kg). Pro jejich velikost se u nás mnohdy prodávají již naporcované ve vakuovém balení, případně konzervované. V jižní Asii jsou tyto plody oblíbené podobně jako mango či banány a patří mezi základní potraviny.

Jak chutnají?

Konzumují se obaly semen a může jich být i neuvěřitelných 300. Obaly jsou žluté, šťavnaté a mají sladkou osvěžující chuť, kterou lze vzdáleně srovnat s ananasem, jiným zase připomíná fíky.

Struktura oplodí je rosolovitá nebo lehce gumovitá. Ovoce má hodně vitaminů, obsahuje také vápník a fosfor a má nízký obsah kalorií. Dužina se jí čerstvá, je vhodná do salátů, vaří se s rýží, kokosovým mlékem, přidat se může do džemů, vín a likérů. V zemích, kde se stromy pěstují, ji využívají jako zeleninu. Vaří ji ve slané vodě a připravují z ní omáčky k masu, plní jí například kuřata, slouží rovněž jako příloha jídel. Jedlá jsou i semena, která se konzumují vařená či pečená (jako u nás kaštany a mají i podobnou chuť). Využívat je možné všechny části rostliny – blanšírované květy se přidávají do omáček, mladé listy zase do ovocných salátů, slupka plodu se nakládá do cukru nebo ji používají jako krmivo pro zvířata.