Máte rádi ananas, a přesto si musíte dávat pozor na množství, které sníte, protože se vám poté, co sníte několik lahodných soust, objeví nepříjemná chuť na jazyce, pálení, trnutí…?
Je to alergická reakce, kterou pravděpodobně způsobuje proteolytický enzym bromelin nebo bílkovina profilin obsažený ve slupce.
U ananasu – stejně jako u jiného ovoce – docházet u některých citlivějších lidí k alergickým reakcím.
Zkuste následující rady
opatrně odkrojíme zelenou růžici
ananas před dalším zpracováním umyjeme pod tekoucí vodou
důkladně odřežeme slupku ananasu
dužinu nakrájíme novým nožem, případně nůž, kterým jsme odstranili tvrdou slupku rádně umyjeme
a pak už…dobrou chuť
…kdyby se snad přes veškerou naši snahu nepříjemná alergie znovu objevila – vezměte si raději ananas kompotovaný