CITRONÍKU NÍZKÉ TEPLOTY NEVADÍ

In Okrasná zahrada, Ovoce by walsla

Citroník (Citrus) je z citrusových rostlin nejméně náročný a ve srovnání s ostatními mu nízké teploty nevadí. Před mrazem ho ovšem musíme ochránit, jinak by začal chátrat.

Řada lidí se domnívá, že citroníky rostou v horkých a suchých klimatických podmínkách – a přitom ve skutečnosti jim sucho velice škodí. Je tedy hodně důležité, aby citroník nikdy neuschl. Když už se tak stane, opadají mu listy. V případě, že bez vody dlouho nezůstal, je schopen se ještě vzpamatovat, ale než se objeví nové výhonky, může působit uboze.

Nejlepší podmínky mu poskytneme na světlém a chladném místě, kde teplota neklesá po 8 st. Celsia. Nedáváme do tmavé a teplé místnosti, protože jeho reakce bude jediná – budou mu opadávat listy a mohou ho napadnout škůdci.

Období před zazimováním je vhodné pro kontrolu, zda citroník nějací škůdce nenapadli – nejčastěji se na něm objevují puklice a červci. Oba parazity lze zlikvidovat insekticidními přípravky.

Pokud rostliny zimujeme při teplotách 0 až 10 stupňů, musíme je po přesazení dát do teplejší místnosti. Když na jaře intenzivně rostou, musíme častěji hnojit, tak jednou týdně. Je dobré rostliny i rosit, vlhkost jim prospívá. A hnojit můžeme i teď v zimě, existují i zimní hnojiva, která dodají půdě stopové prvky. Pokud citroník na jaře nemá dost plodů, sestříháme ho, abychom podpořili jeho hustou korunu.