JEZTE OŘECHY – JSOU ZDRAVÉ… A PRODLOUŽÍ ŽIVOT

In Poradna by walsla

Je známá věc, že ořechy – které řadíme do potravinové skupiny ovoce – jsou zdravé. Navíc jsou účinným antidepresivem a poslední průzkumu dokonce ukázaly, že mohou prodloužit život. Podle některých průzkumů když každý den sníte hrst oříšků, šance na dlouhý život se zvýší o 20 procent. Vědci z amerického Harvardu ve své poslední studii potvrzují, že pravidelná konzumace ořechů snižuje pravděpodobnost úmrtí nejen na rakovinu či onemocnění srdce, ale i na jiné příčiny úmrtí, jako například mozková mrtvice. Stačí přitom hrst ořechů denně, přesněji 30 gramů. V této souvislosti upozorňují vědci hlavně účinky vlašských ořechů a mandlí.

Naši předci ořechy používali už ve středověku, například jakou součást ochranných magických rituálů a uvazovali je na krk, aby je chránily před zlými duchy a přírodními katastrofami. Postupně pochopili, že lepší je ořechy jíst, protože jde o další zdroj potravy.

A které druhy jsou u nás nejoblíbenější a nejrozšířenější?

Lískové oříšky – mohou zlepšit celkovou kvalitu stravy. Podle vědců z Nového Zélandu lidé, kteří jedli oříšky denně, během 12 týdnů, zlepšili celkovou kvalitu své stravy, jedli méně nezdravých nasycených tuků a přijímali prý více těch zdravých.

Vlašské ořechy – mají příznivé účinky zejména na naše srdce. Snižují zánět, cholesterol a riziko kardiovaskulárních onemocnění, mají vysokou hladinu antioxidantů – polyfenolů. Antioxidanty ve vlašských ořeších jsou kvalitnější a jejich síla je pětkrát větší než například síla vitaminu E, obsahují i kvalitní bílkoviny, vlákninu, množství minerálů.

Mandle – jsou ideální při hubnutí, jsou bohaté na vlákninu a snižují pocit hladu, čímž zabraňují i tloustnutí. Jsou zdrojem vitaminu E, bílkovin, vlákniny, hořčíku, zahánějí hlad a jsou vhodné i jako náhrada jedné porce jídla denně. Chrání před ucpáním cév, před cukrovkou.

Pistácie – prospívají našemu mozku, jsou bohaté na antioxidanty a zvyšují průtok krve. Pistáciový olej přispívá například i k prevenci proti zánětu mozku.

Kešu oříšky – pomáhají zejména našim kostem, obsahují totiž vápník, který je výrazně posiluje, mají schopnost posilovat náš imunitní systém a působí jako analgetikum při bolestech zubů. Stačí 20 kešu oříšků denně a vaše tělo dostane potřebnou denní dávku železa.

Pekany – nám také mohou pomoci v boji proti nemocem, jsou totiž zdrojem antioxidantů – polyfenolů.

Arašídy – další z ořechů, který je výjimečným antioxidantem, kromě této schopnosti zlepšují i paměť, zrak a sluch.

Řada lidí se domnívá, že když budou jíst ořechy, budou tloustnout. Ořechy opravdu obsahují tuky, ale ty zdravé! Podle posledních poznatků při jejich konzumaci nijak výrazně nepřiberete na váze, naopak – lidé s nadváhou mohou zhubnout. Ovšem jíst je musíme nepražené a nesolené.