Olivy obsahují nenasycené mastné kyseliny a jsou kvalitním zdrojem vitaminu E, který působí jako antioxidant a umí snižovat riziko poškození buněk, které vzniklo poškozením volnými radikály.
Volné radikály, které v těle vznikly, mohou oxidovat cholesterol, ten poškozuje krevní cévy a hromadí se v artériích, což vede od k vzniku aterosklerózy až k ischemickým chorobám srdce.
Olivy se hodí k vínu, když si dáte bílé, jsou výborné plněné mandlemi, krevetami či ančovičkami, k červenému si můžeme dopřát olivy plněné sýrem nebo paprikou, martini nebo sekt doplní olivy plněné citronem.
Zkuste tapenádu
Jde o vynikající chuťovku z oliv, je to v podstatě pasta, která se dává na pečivo, používá se i jako poleva na ryby a drůbež.
Příprava je jednoduchá: rozmixujeme vypeckované černé olivy, během mixování přiléváme olivový olej, pak přihodíme trošku česneku, petrželové natě, šťávy z citronu a pepře.
Rychlá večeře
Ve slupce uvařené a oloupané brambory nakrájíme na čtvrtiny, v míse k nim přidáme olivy, nakrájenou cibulku (nejlépe jarní), v misce rozšleháme hořčici, olej, bílý jogurt, citrónovou šťávu, pepř, sůl, přidáme k bramborám a promícháme. Nakonec přidáme kapary.