OPRAVDU ZNÁTE FENYKL? CHUTNÁ JAKO KOPR A PŘECE JE JINÝ

In Okrasná zahrada, Poradna, Zelenina by walsla

Fenykl (Foeniculum vulgare) je léčivá víceletá rostlina pěstovaná jako dvouletka. Je to krásná zelenina, jejíž specifickou chuť nelze přirovnat k žádné jiné.

Vůní připomíná sladké dřevo – tedy lékořici neboli pendrek, chutí kopr nebo anýz, při pečení nebo vaření nám prostě doslova rozvoní celý byt. Podobně jako kedlubna, lze také fenykl využít úplně celý. Z lístků si možno uvařit čaj, stonek nakrájet do polévky a bulvu například zapéct se sýrem nebo nastrouhat do salátu.

Hodí se k čemukoli, její nejlepší využití je ale přece jen k rybě nebo do salátů. Skvěle chutná zapečený fenykl se smetanovou omáčkou.

Odkud přesně fenykl pochází, není jasné. Ale přivlastnili si ho Italové, a to i proto že si tuto zeleninu mimořádně oblíbili, fenyklových receptů mají asi nejvíce z celé Evropy. Snad to je také důvod toho, že se mu říká italský kopr.

Fenykl je příbuzný kmínu, anýzu nebo libečku a má i řadu léčivých účinků. Odvar z fenyklových semen pomáhá při nadýmání, při pocitech plnosti i zácpě – látky v nich obsažené uvolňují hladké svalstvo trávicího traktu a zlepšují odchod zadržovaných plynů z těla. Prospěšné jsou jeho účinky na dýchací cesty, usnadňuje totiž odkašlávání.

V minulosti se semena fenyklu žvýkala, aby měli lidé svěží dech.

Fenykl navíc obsahuje nezanedbatelné množství draslíku, hořčíku, betakaroténu a vitamínu C.