OTUŽILÉ BRAMBOŘÍKY SE HODÍ DO KVĚTINÁČE I ZÁHONU

In Okrasná zahrada by walsla

Bramboříky (Cyklamen) jsou známé a oblíbené hlavně jako rostliny do květináčů.

Kvetou v době, kdy většina oblíbených pokojovek prochází stadiem vegetačního klidu. Ovšem můžeme je úspěšně pěstovat i v zahradě. Patří totiž do stejné “rodiny” jako petrklíče (primulky). Pevné zelené listy vyrůstají na dlouhých stopkách z podzemní hlízy, která obsahuje prudce jedovatý glykosid cyklamin.

Některé druhy kvetou na jaře, jiné na podzim, kvůli variabilitě se ale hůře rozlišují. Květy bývají v odstínech růžové až karmínové, ale objevují se i odrůdy s bílými květy.

Bramboříky jsou spíše chladnomilné rostliny, nevadí jim polostinná místa, kde je 13 až 18 stupňů Celsia. Žloutnoucí a opadávající listy jsou identifikátorem toho, že rostlinu pěstujeme na příliš teplém místě.

Rostlinky zaléváme zespodu, ne přímo na hlízu. Pokud je 2 hodiny po zálivce v misce ještě voda, vylijeme ji. Nesnášejí zálivku tvrdou vodou a trvalé přemokření, mají rády pouze vlhký substrát.

V zimě je jednou za 14 dnů přihnojujeme tekutým hnojivem pro kvetoucí rostliny, v březnu a později hnojení již není vhodné.