Zatočte s chřipkou: Pomůže vám SEDM RAD našich babiček

In Poradna, Recepty by walsla

Chřipka dokáže pořádně zkazit náladu. A i když existuje spousta léků, které dokáží viry chřipky zlikvidovat, uděláte dobře, když jim trochu pomůžete. Na to vám pomůžou naše babské rady.

1. Horká kuřecí polévka
Tu si klidně dopřejte. Blahodárně bude působit, stejně jako každý horký nápoj, třeba na škrábání v krku nebo kašel. Zároveň má i protizánětlivé vlastnosti a pomůže tělo hydratovat. Stoupající pára z pořádně horké polévky uvolní ucpaný noc.

2. Med s cibulí
Rozkrájenou cibuli zalijete medem a na noc dáte do lednice. Druhý den vypijte šťávu, a bude po nemoci. Nebojte se cibule ztratí svou typickou ostrou chuť, a komu přece jen cibule nechutná, může si vyrobit medvědí mléko. Stačí med, trocha rumu, a popíjet do zemdlení.

3. Zelenina a ovoce
Pokud máte možnost, jezte při chřipce plody přírody, co to dá. Vitaminů do sebe dostanete víc ze syrového ovoce a zeleniny, než z vařené. A rozhodně víc než z různých tablet a jiných drahých preparátů.

4. Léčba houbami
Léčivé účinky hub bývají často přehlíženy, ale japonští a čínští léčitelé porozuměli jejich síle již před stoletími. Houby šiitake či reiši obsahují látky, které pomáhají zničit infekci a stimulují imunitní systém. Nejlepší je se jimi zásobit ještě před začátkem chřipkové sezóny a užívat je preventivně.

5. Čaje

Téměř každý čaj (až na ty silné černé, které jsou močopudné) vás nejen zahřeje, ale tělo zavodní, což je přesně rada, kterou na počátku propuknutí nemoci doporučují lékaři svým pacientům. Nejlepší jsou čaje bylinkové nebo zázvorové.

6. Mléko
Mléko je sice tekutinou, ale vzhledem ke svému složení se řadí spíše mezi tekutou stravu. Šálek mléka, ať už samotného studeného, nebo ohřátého s medem, může posloužit jako lehká svačinka a může v některých případech ulevit při nepříjemných pocitech v krku.

7. Octové ponožky
Tenhle netradiční recept pomáhá srážet horečku a je rozhodně příjemnější než balení do ledových prostěradel. Stačí dát do teplé vody jablečný ocet a namočit do něj ponožky. Pak si ponožky obléknete, zabalíte a půlhodinu necháte zábal působit.