JAK V BŘEZNU NA DURMANY

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

A je to tady! Přišel čas ošetřit rostliny, které jsme nechaly přezimovat, ale také nakupovat nové. A právě při nákupu mladých rostlinek bychom měli být obezřetní.

Když už jsme kytky koupili, doma je podle potřeby nejdříve zalijeme a dáme do polostínu, na místo, kde jsou chráněné před přímým sluncem. Přesadíme je až za pár dnů, kdy se už stihly aklimatizovat. A jak na to? Na dno květináče nasypeme dostatečně vysokou drenážní vrstvu na odtok přebyteční vody.

Durman obecný, nebo andělské trumpety – (Datura stramonium) můžeme předpěstovat ze semínka právě teď v březnu, vysadíme je pak v květnu. Durmany vyžadují kvalitní zeminu, nejlépe s vysokou hodnotou pH 6 – vhodný je rovněž substrát, který má v sobě dlouhodobě působící hnojivo, dobrý je i smíchaný s agroperlitem – ten zajistí vývoj zdravého kořenového systému a dobrou  kondici rostliny během celého růstu.

Do výsadbového substrátu zamícháme hnojivo, které působí 6 měsíců a uvolňovat se bude postupně. Během sezony kytky několik přesazujeme, pokaždé je dáme do květináče jen asi o 5 až 10 cm většího, než byl původní. Při přesazování nesmíme porušit kořenový systém. Rostliny, které přezimovaly ve větších nádobách, musíme nejdříve přesadit, a to tak, že vyndáme z původního květináče a kořenový systém ořízneme ostrým nožem z každé strany zhruba o 30 procent. Pak kytku vložíme do květináče nového, který je asi o 10 cm větší a volný prostor vyplníme čerstvým substrátem. Důležité je pak opatrné zalévání, jinak začnou nově tvořící se kořeny hnít (pomůže přípravek fungicid Previcum 607 SL).

Durmany mají velice rádi vápník, proto je můžeme jednou týdně přihnojit ledkem amonným s dolomitickým vápencem, přičemž v 10 litrech vody rozmícháme 3 až 5 gramů. Rostlina je prudce jedovatá. Obsahuje tropanové alkaloidy. Otrava durmanem je velmi riziková. Ve vyšších dávkách může nastat smrt naprostým vyčerpáním, selháním srdce, přehřátím, nebo pod vlivem deliria může dojít ke smrtelným zraněním. Pod vlivem této látky může dojít také ke slepotě, trvalému poškození orgánů.