Listová zelenina – v létě, na podzim i v zimě

In Okrasná zahrada, Zelenina by walsla

Léto

Když nastanou teplé sluneční dny, rostou listy salátů jako houby po dešti.

Zasít je lze každý den, ovšem vhodnější je rozložit si výsev tak, abychom mohli úrodu sklízet postupně. Nezapomínejme měnit druhy či odrůdy, abychom se jich nepřejedli. Pokud máme balkon nebo terasu, můžeme pár sazenic dát i květináčů, hodí se sem především salát s názvem Baby leaf. Své udělá i volba druhu salátu, například místo hlávkového můžeme vysadit listový, z něhož se dají uřezávat jednotlivé listy podle potřeby.

V létě můžeme nahradit špenát lebedou nebo kozlíčkem, které se dají upravit i tepelně. Důležitá je ale zálivka, na kterou nesmíme v žádném případě zapomenout, protože se v létě voda vypařuje velmi rychle a saláty ještě rychleji uvadají.

Podzim a zima

Rukola – to je první podzimní úroda listové zeleniny, vysévat se může už od dubna v intervalech tří týdnů, první lístky vzejdou v květnu. Pro podzimní sklizeň ji vyséváme v srpnu a za necelé dva měsíce sbíráme mladé lístky. Sezona nekončí ani špenátem, který se může vysévat až do poloviny září, listy na zmrazení dopěstujeme z listopadového výsevu se sklizní v březnu. V říjnu pak končí sběr čínského zelí.