RŮŽE – KRÁSA I LÉK

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Mnozí ji považují za nejkrásnější kytku, symbol lásky a určitě má zajímavých přívlastků mnohem více. Mluvíme o růži, jejíž historie je stará přes 5 000 let, její sílu znali už ve staré Persii, kde růže sázeli, aby neměli nouzi o růžový olej či vodu. Římané ji zase používali, když chtěli podtrhnout své bohatství – hodně růží znamenalo velký majetek, no a pokud to bylo možné, v lístcích růží se i koupali.

Růže krásně voní a ještě lépe vypadá, její přidanou hodnotou je však i skutečnost, že je také léčivá – a to všechny druhy růží – galská (keltská) i šípková. A kdy po ní v historii sáhli? Peršané mimo jiné v případě, kdy je trápilo srdce, žaludek či nervy – ve všech těchto případech pomáhala růžová voda. Jinde se zase květy růží sušily a následně mlely, aby z nich bylo možné získat pudr na rány či popáleniny. Léčivý je rovněž růžový čaj, který pomáhal například unaveným očím.

Abychom mohli použít jako lék růži, kterou si sami vypěstujeme, nesmíme používat při jejím ošetřování chemická hnojiva ani přípravky proti hmyzu. Když to chceme zkusit, musíme počítat s tím, že jde o hotovou alchymii. Plátky květů musejí být totiž zcela rozkvetlé a doporučuje se sbírat je dopoledne, sušit se pak musí na suchém místě. Šípky musejí být zase zralé, ale stále poměrně měkké. Dělá se z nich čaj nebo víno a obsahují množství vitaminu C, a tak se vyplatí dopovat těmito moky hlavně během chřipky nebo v jiném zátěžovém období, kdy máme Céčka méně. A šípkový čaj je také močopudný.

Zdravá jsou i semena – přesněji olej z nich – ta mají v sobě vitamin A. Olejem lze hojit rány, zkrášlovat se, protože vyhlazují jemné vrásky. Antiseptická voda z růže pomáhá zase proti akné a zmatňuje mastnou pleť.

Růže pomáhá i naší duši – její vůně ji pohladí, čímž nám zlepší náladu. Díky tříslovinám umí stáhnout cévy a urychlit jejich hojení. Po růžové vodě lze sáhnout i v případě, že se nám objeví jakýkoli zánět v puse nebo opar na rtech, pomáhá i při průjmech.