JAK PĚSTOVAT MEDVĚDÍ ČESNEK?

In Okrasná zahrada, Poradna, Zelenina by walsla

Pěstování česneku medvědího není tak složité a můžeme si to zkusit sami. Dá se množit rostlinkami, cibulkami, ale i semeny – můžeme se zeptat sousedů či přátel, zda by nám nějaké nepřenechali, je možné je zakoupit v obchodech, či si je objednat na internetu.

Česneku se daří v polostínu na severní straně – umístíme ho třeba pod keři, či stromy anebo u živých plotů. Má rád vlhkou, humózní půdu, v případě potřeby ho občas zalijeme. Pozor – medvědí česnek nesmíme sázet do vyhnojené půdy a také ho nehnojíme. S přezimováním si nemusíme dělat velké starosti. Česnek zatáhne a až na jaře nás pozdraví svými voňavými lístky.

Nejjednodušší je sehnat si v březnu či dubnu mladé rostlinky a hned je také vysadit – do řádků s cca 15 centimetrovými odstupy.

Nebo můžeme na podzim zasadit cibulky česneku v trsech (asi po 10 kusech) – zatlačíme je do hloubky asi dvou centimetrů (hlubší výsadba není příliš vhodná – cibulky se pak hůř vyvíjejí).

Výsev semínek se provádí od října do března, a to přímo na venkovní stanoviště do humózní půdy asi 1 cm hluboko. Bylinky si můžeme také předpěstovat doma (vyklíčí asi za 3 – 4 týdny).

Rostlina je samo výsevná a lehce zplaňuje, a tak budete mít během několika málo let nejen dostatečnou úrodu zdravé pochoutky, ale budete se moci o medvědí česnek podělit i se svými přáteli nebo sousedy.