Vaše dotazy – KAKI

In Od čtenářů, Ovoce, Poradna by walsla

“Dobrý den, mohli byste nám poradit? Koupili jsme si kaki, o němž jsme četli, že je chutné a zdravé. Bylo však tvrdé… a chuť nic moc…” ptají se manželé V z Ostrova nad Ohří.

Jak se kaki jí?

Toto exotické ovoce má specifickou sladkou lahodnou chuť (připomíná trošku broskev, meloun, vanilku, oříšky). Je chutné jen dobře vyzrálé, málo zralé plody mají díky množství taninů chuť trpkou, mírně svíravou, přezrálé mají zase dužinu mazlavou podobnou marmeládě, což se také pro výrobu marmelád či šťáv využívá.

Kaki se jí čerstvé, slupku můžeme také sníst, ale většinou se loupe jako jablko. Můžeme ho také jako kiwi rozkrojit a jíst lžičkou. Oblíbené je i kaki sušené, v Asii jej suší jako fíky.
Kaki můžeme přidávat do různých sladkých jídel, do ovocných salátů či do zmrzliny.

Jak nakupovat kaki?

Aby se k nám kaki dostalo čerstvé a nepomačkané, aby vydrželo tu dlouhou cestu za svými konzumenty, češou je ještě nezralé.

My však jíme kaki tehdy, když je na omak měkké, proto si ho necháme doma dozrát. Stačí dát jej do misky a nechat dojít při pokojové teplotě asi 14 dní (podle zralosti, kterou zjistíme pohmatem).

Související články