Nad dotazem – tinktura z medvědího česneku

In Okrasná zahrada, Poradna, Recepty, Zelenina by walsla

“Četla  jsem na vašich stránkách o účincích medvědího česneku. Slyšela jsem, že je možné vyrobit si z něj tinkturu. Poradíte mi, jak si ji mohu udělat, a jak ji pak užívat?” ptá se paní Lidka z Brandejsa.

Sílu medvědího česneku můžeme zkusit také v tinktuře, kterou pak užíváme po kapkách při poruchách trávení, při nachlazení a také při zahleněných dýchacích cestách.
Co ptřebujeme
listy nebo cibulky medvědího česneku, 38 – 40 % lihovina (vodka, domácí pálenka, meruňkovice, slivovice…)
Jak na to
Listy nebo cibulky medvědího česneku nasekáme nadrobno, vložíme do lahve a zalijeme lihovinou, aby byly ponořené. Lahev postavíme na okno, aby na ni mohlo svítit sluníčko, a necháme 21 dní louhovat. Pak přecedíme a blahodárnou tinkturu můžeme začít užívat.
Užíváme denně 10 – 15 kapek, které smícháme s vodou.

A zkusit můžeme ještě výborný univerzální česnekový olej.
Co ptřebujeme
listy nebo cibulky medvědího česneku, dobrý olivový olej
Jak na to
Listy nebo cibulky medvědího česneku nasekáme nadrobno a napěchujeme do menších sklenic. Pak je zalijeme olivovým olejem. Uložíme do lednice a během roku používáme na dochucování, například na brambory, do polévek, na dušenou zeleninu, do pomazánky, nebo na chleba s čerstvým sýrem apod.