LILEK – BAKLAŽÁN – PATLAŽÁN

In Okrasná zahrada, Ovoce, Zelenina by walsla

Je jednoletá asi metr vysoká rostlina příbuzná s naším známým bramborem.

Lilek vejcoplodý se pěstuje jako zelenina, přestože botanicky jde o ovoce (stejně jako např. rajče či paprika). Je dosti náročný na teplo (podobně jako paprika) – pochází totiž z daleké Indie.

Je velice výživný – 100 g syrového lilku obsahuje: 25 kalorií, 6 g uhlohydrátů, 3,4 g vlákniny, 1 g bílkovin a 0,2 g tuku. Lilek vejcoplodý je mimořádně bohatý na minerální soli (fosforu, vápníku, draslíku, hořčíku, železa a manganu), vitamíny a jiné účinné látky. Příznivě ovlivňuje obsah cholesterolu v krvi, je vhodný při žaludečních a střevních chorobách.

Lze jej pěstovat na záhonu, ale i ve skleníku nebo i v květináči s průměrem alespoň 22 cm, aby měl dostatek zeminy, a mohl tak vytvořit dostatečný kořenový systém. Má světle fialové květy a jeho plody jsou v  tmavé červenofialové barvě. Konzumujeme je zásadně tepelně upravené, zasyrova nejsou dobré.

Lilek vyséváme ze semínek, raději už v únoru, protože keřík roste velmi pomalu a navíc musíme výhony zaštípnout, aby rostlina vytvořila keřík. Za oknem na parapetu sazenice zdárně sílí a teprve začátkem června ji umístíme na záhon nebo ponecháme v květináči. Rostliny mohou v květináči i přezimovat.