Co potřebujeme
hovězí vývar, 5 lžic másla, 4 lžíce hladké mouky, 2 hrsti nasekaného kopru, 200 ml šlehačky, ocet, sůl, pepř, cukr – vše podle chuti,
4 vajíčka, 1 – 2 lžíce octa, špetka soli
Jak na to
Z másla a mouky si uděláme světlou jíšku, do které postupně přiléváme připravený hovězí vývar, a stále mícháme. Nasekáme si kopr, vhodíme do omáčky a dochutíme (ocet, sůl, cukr, kdo chce i pepř) nakonec přidáme smetanu na šlehání a ještě chvilinku povaříme.
Do kastrolku nalijeme vodu, přidáme asi 1 až 2 lžíce octa (ten vajíčko nejen ochutí, ale pomůže i spojit bílek), před varem (voda vytváří bublinky – má asi 80°C) vodu začneme míchat, až vytvoříme vír. Do něj opatrně vlijeme vajíčko, které jsme rozklepli do misky, či jiné nádobky, a vaříme 3 – 5 minut. Ztracená vejce naservírujeme na talíř, zalijeme omáčkou a jako přílohu si dáme vařené brambory. Navrch ještě nasypeme zbytek kopru a pak už si jen mlsáme…
