ZDRAVÉ SMOOTHIE – A CO TO VLASTNĚ JE? 

In Ovoce, Recepty, Zelenina by walsla

S tímto nezvyklým názvem, který pochází z anglického „smooth“ (jemný, krémový) se v poslední době setkáváme stále častěji. Zahlédneme jej v nabídkách restaurací, či stánků zdravé výživy mezi saláty, zeleninovými a ovocnými šťávami.

Smoothie tedy představuje zdravý, mixovaný nápoj, jehož základem je ovoce a zelenina, nejlépe bez sladidel a konzervantů.
Smoothie  si můžeme namíchat podle vlastní chuti a fantazie, kromě zeleniny a ovoce (použijeme to, které nám nabízí jednotlivá roční období, v zimě lze využít exotické banány, pomeranč, grep, kiwi, mango…) lze přidávat i další zajímavé ingredience (ovesné vločky, chia semínka, kakaové boby, melasu…) Oblíbené jsou rovněž míchané kombinace s přidáním jogurtu, mléka, vše podle chuti rozmixujeme, uděláme si tak smoothie na způsob milkshake. Můžeme si jej přisladit medem, datlemi nebo zchladit kostkami ledu. (používáme odšťavňovač, nebo mixér a na trhu je i speciální mixér – Smoothie Maker, který je určen speciálně pro přípravu smoothie)

Zkusíme i neobvyklé varianty, díky nimž si vytvoříme lahodný nápoj s dokonalou chutí a celou řadou vitamínů – přidáme třeba rukolu, špenát, ledový salát, čínské či pekingské zelí…na jaře obohatíme naše smoothie o listy pampelišky, mladé kopřivy, či medvědího česneku. Smíchat můžeme například třešně s ledem a jogurtem, meruňky lze rozmixovat s rybízem, okurky s avokádem a banánem, broskve s jahodami…
Výživný, krémový a hustý zdravý koktejl si dáme třeba k snídani, nebo jej naplánujeme jako hodnotnou svačinu.

Příklady kombinací smoothie (všechny ingredience rozmixujeme najemno)
Borůvkové: 3 pomeranče, šťáva z jednoho grepu, 1 šálek borůvek, 1 lžička Açai
Smoothie s Goji a Chia: 2 grapefruity, 3 pomeranče, 5 jahod, hrst Goji, 1 lžíce Chia semínek
Mangové smoothie s chilli: 1 zralé mango, 3 banány, 1 lžíce Goji, 1 lžíce prášku Maca, špetka chilli