AŽ SE ZIMA ZEPTÁ … ODPOVÍME TRVALKAMI

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Už nyní bychom měli myslet na jaro, respektive na to, jak bude naše zahrádka, hlavně okrasná, za pár měsíců vypadat.  A v té by neměly při plánování chybět trvalky a cibuloviny, protože kvetou jako první, a to hned na začátku roku až do jara. Mezi takové patří čemeřice (Helleborus), která potěší bílými nebo fialovými květy, korunní lístky jsou přeměněny na tzv. nektária, upoutají i jejich listy. Protože nejsou příliš vysoké, je dobré naplánovat si je na okraji záhonu nebo hned vedle chodníků.
Do prvních jarních záhonů se hodí dále kamzičníky (Doronicum orientale), primule jarní (prvosenky), srdcovky (Dicentra spectabilis), iberky (štěničník), bergénie nebo hluchavky.
A co v létě? To náš záhon zpestří pupalky, lilie, pivoňky nebo irisy (kosatce). Nezbytnou součástí letních záhonů bývá i levandule, třapatka, verbena (sporýš).
A samozřejmě bychom neměli zapomenout krásky, které jsou nenáročné a krásně voní – floxy. Právě floxy (plamenky) bývají velice oblíbené, snáší totiž sucho a milují slunce, na zídkách i obrubách záhonů se rozzáří růžové, bílé nebo fialové kvítky už v dubnu. Tato kytka pochází ze Severní Ameriky, do Evropy se dostala v roce 1732 a postupným zušlechťováním především v Německu a ve Francii vznikla řada nových odrůd. Daří se jim ve vlhké, výživné půdě. Pouze při delším suchu je nutná častější zálivka. Množí se na podzim dělením silnějších trsů, ale také kořenovými a vrcholovými řízky na jaře.
V pozdním létě a na podzim by v květinovém záhonu neměla chybět vysoká sasanka japonská (Anemone japonica), která kvete až na konci léta a zároveň poměrně dlouho. Tvoří ji husté trsy trojčetných drsných listů a stonky s jasně narůžovělými květy. Můžeme ji kombinovat s jinými podzimními trvalkami, jakými jsou například astry, rozchodníky nebo řetězovka. Na podzim by neměly v zahradě chybět mrazu odolné chryzantémy, které kvetou jako úplně poslední. Říká se jim také rostliny krátkého dne. V Číně si této kytky velmi váží a platí tam za rostlinu, která symbolizuje štěstí, chryzantéma se také dostala například na japonskou královskou pečeť. Název chryzantéma je řeckého původu a znamená zlatá květina.

A na co nezapomínat?
Jednou z největších výhod trvalek je, že vždy na jaře opět a zas vyrostou a během sezony krásně bohatě kvetou, navíc nevyžadují žádnou větší speciální péči. Nezbytné je ale jejich pravidelné zalévání, musíme je přihnojovat, vázat k opěře a také stříhat.
Myslet bychom měli i na to, že různé druhy trvalek vyrostou do různých výšek, upozadíme ty vyšší, do popředí naplánujeme ty, které příliš nevyrostou. Výsadba pouze vysokých druhů trvalek působí strmě a vyvolává nepříjemný pocit. Je rovněž dobré kombinovat rostliny se stejnými nebo aspoň podobnými pěstitelskými nároky a růstovou formou (mohou růst v trsech, jiné jsou zase plazivé či rostou vzpřímeně).
Nejčastěji se květinové záhony zakládají podél hranic pozemku ve tvaru úzkých pruhů, před kulisou z vyšších dřevin nebo živými ploty. Záhon s trvalkami vynikne i v sousedství nějakého odpočívadla, v předzahrádce nebo poblíž terasy.
Při vysazování bychom neměli zapomínat na známé rčení, že méně je někdy více. Příliš mnoho druhů způsobí v záhoně chaos, bude pak naprosto nepřehledný. Naopak s menším počtem rostlin docílíme harmonický výsledek, v záhonu lépe vynikne tři až pět kusů jednoho druhu. Příliš hustá výsadba trvalkám neprospívá, protože se po třech letech rozrůstají a pak si s hustou džunglí těžce poradíme.