JAK NA SVILUŠKY – ANEB ČERVENÍ PAVOUČCI  

In Okrasná zahrada, Poradna, Zelenina by walsla

Dobrý den. Dnes jsem četl, jak se zbavit molice. Prosím, mohli byste uveřejnit také příspěvek jak se zbavit svilušky. Děkuji, a těším se na další Zahrádkářský týdeník. Napsal pan Med z Pardubic.

Sviluška (Tetranychus), lidově červený pavouček je rod roztočů, který zahrnuje víc než 140 druhů. Nejvíce se setkáváme se sviluškou chmelovou (Tetranychus urticae) asviluškou ovocnou (Panonychus ulmi), stromovou (Amphitetranychus viennensis), angreštovou (Bryobia ribis) a dalšími. Je velmi malá – většinou od 0,3 do 0,6 mm, velmi rychle se množí a jejich přemnožení způsobuje značné škody na nejrůznějších rostlinách. Škodí na zelenině, ovocných stromech, jehličnanech, travinách, můžeme se s nimi setkat téměř všude. Žije na spodní straně listů (kde jich může být až několik desítek tisíc) mnoha rostlin, kterými se živí, jejich množení podporuje vysoká teplota a nízká vlhkost vzduchu.
Na napadených rostlinách se na spodní straně listů a vrcholech výhonů objeví jemné později i husté pavučiny, listy jsou pak drobně skvrnité, postupně obvykle žloutnou, mají hnědé okraje a předčasně zasychají.
Svilušky patří k nejobtížnějším škůdcům, hlavně také proto, že snadno přezimují jak v půdě, tak v  kůře, v konstrukci fóliovníku, nebo i na zbytcích rostlin či na suchém listí. Oranžové až červené samice, které přezimovaly, nakladou na jaře svá vajíčka – z nichž se líhnou larvy.
Běžně jsou populace svilušek omezovány svými přirozenými nepřáteli a kromě přemnožení není zásah nijak nutný. Jako prevenci se budeme snažit nepěstovat rostliny v bytě se suchým vzduchem (což je v panelových domech pravděpodobné), větráme a vlhčíme vzduch. Při hnojení dáme pozor na dusík a v případě výskytu použijeme zimní postřik na přezimující roztoče.
Mezi preventivní opatření nejen proti sviluškám, ale i proti dalším savým škůdcům patří hlavně dodržování čistoty, úklid a likvidace posklizňových zbytků rostlin a správné kompostování.
Ideální ochranou zvláště pro ochranu okurek, rajčat, paprik a okrasných rostlin ve sklenících jsou přirození nepřátelé svilušek, draví roztoči. Substráty (Biolagens-PP, Spical, Spidex…) se aplikují rozhozem na rostliny. Chemická ochrana je zaměřena spíše na boj s vajíčky v jarním období. V prodejnách nám nabídnou nejrůznější a poměrně účinné insekticidy (např. Cascade 5 EC, Magus 200 SC, Nissorun 10 WP, Omite 30 W, Careo, Karate…). Neméně důležitá je správná aplikace přípravků. Na ovocné a okrasné rostliny ve volné zahradě se aplikují postřikem, nejlépe k večeru, a postřiky je třeba po týdnu opakovat.