Začínající podzim s sebou přináší hlavně dlouho očekávanou sklizeň. Také naše oblíbená rajčata postupně dozrávají, ale ne všechna stihnou na záhonu dozrát.
Ta, která pěstujeme ve skleníku, či foliovníku, mají ještě šanci, protože jsou chráněna před nočním a ranním chladem.
V druhé polovině září zkracujeme rostliny za posledními vyvinutými plody, abychom pomohli rostlině věnovat veškerou sílu na jejich dozrání. Ale před prvními mrazíky už musíme sklidit všechna rajčata.
Co tedy s těmi dosud nedozrálými? Možností se nám nabízí hned několik – některé jsme pro Vás vybrali:
– rostliny vytrhneme i s kořeny a zavěsíme v teplejší místnosti, kde mohou postupně plody dozrát
– sklidíme celé hrozny a necháme je dozrát (je to efektivnější, než uložit jednotlivé plody)
– je možné dozrání podpořit jablkem či banánem (obsahují nepatrné množství etylenu, který zrání podporuje)
– a jeden typ navíc – pochází z Itálie a vidíme ho na obrázku