Kaki – churma – tomel – kakichurma … to je jen několik z mnoha názvů dnes už i u nás oblíbeného plodu. Jedná se o plod tomelu japonského (Diospyros kaki) a přeložíme-li botanický název Diospyros – objevíme tak další pojmenování tohoto zajímavého plodu – Diovo ovoce. Angličané mu říkají například persimmon, korejské mango, v Německu mají ještě jiné názvy třeba šaronské ovoce, medové jablko …
Tomel se pěstuje hlavně v jihovýchodní Asii, především v Číně a Japonsku, ale i v Rusku, či v jižních státech Evropy.
Kaki připomíná tvarem rajče, má výrazný kalich složený ze čtyř lístků u stopky plodu a lesklou zářivě oranžovou slupku.
Plod obsahuje více než 60% vody, dále jednoduché sacharidy, značné množství vlákniny, vitamín C i minerální látky – draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, měď, mangan.
Diovo ovoce je doporučováno při nemocech jater či ledvin a sacharidy zase zajistí rychlý zdroj energie.