BOJÍTE SE RAKOVINY? OCHRÁNÍ NÁS NĚKTERÉ POTRAVINY (1. díl)

In Poradna, Zelenina by walsla

Rakovina je tak obávanou nemocí, že se mnozí hovorům o ní raději vyhýbají. Lidé mají pocit, že onkologická onemocnění jsou prokletím civilizace a s chorobou nelze vůbec nic dělat. Opak je však pravdou. A co bychom měli pro sebe udělat, abychom neonemocněli? A jaké potraviny patří k nejlepší ochraně před zhoubným bujením?

ŘEDKVIČKY – nás zásobují hořčičným olejem, vitamínem C, vápníkem a hořčíkem, takže chrání především střeva a močový měchýř před zhoubným bujením
KAPUSTA (růžičková) – kromě céčka obsahuje spoustu glukosinolátů, které se v těle mění na hořčičné oleje a působí jako antibiotikum, jež ničí nemocné buňky. Je účinná proti rakovině žaludku a střev.
CUKETA – snižuje díky kyselině listové a selenu riziko rakoviny prostaty, žaludku, plic, ale i tlustého střeva.
DÝNĚ – obsahuje selen a karotenoidy. Působí protizánětlivě a chrání před volnými radikály, které můžou způsobit rakovinu.
CELER – snižuje riziko působení karcinogenních látek, které se do těla dostávají v uzeninách nebo přepáleném tuku.
ZELENÝ ČAJ – šálek denně podpoří imunitu, tělo funguje, jak má a dokáže si se zhoubnými buňkami lépe poradit.
ARTYČOK – v jeho listech je množství flavonoidů, které podporují odbourávání žluči a chrání játra. Tato zelenina velmi rychle dokáže zbavit tělo nebezpečných toxinů.
ŠPENÁT – tato zelenina odplavuje volné radikály a díky kyselině listové chrání buňky před rakovinou.
MAKRELA – ze všech mořských ryb v sobě má největší množství omega-3 mastných kyselin, které snižují riziko rakoviny střev prostaty a prsu.
CHŘEST – tato afrodiziakální zelenina obsahuje vitamíny C a E, které posilují imunitu. Draslík zároveň odvodňuje, takže pomáhá vyplavovat škodlivé látky z těla. Konzumací chřestu se předchází především rakovině střev a jícnu.