Celer (Apium) je pěstován jako kořenová zelenina hlavně pro své bulvy, ale také pro chutné listy a řapíky – ty mohou být běleny, aby měly křehčí chuť.
Zatímco listy jsou bohaté na vitamín A, kořeny jsou zase zdrojem vitamínů B1, B2, B6 a C, ale také draslíku, kyseliny listové, hořčíku, vápníku, železa, sodíku, fosforu a mnoha aminokyselin.
Celer můžeme jíst syrový, přidávat jej do salátů, a hlavně do vařených jídel, neboť vařením neztrácí (jako jiné druhy zeleniny) vitamíny.
A jaké jsou jeho léčivé účinky?
Tak například snižuje nejen hladinu cholesterolu, ale také krevní tlak, funguje jako projímadlo, zlepšuje funkci ledvin a snižuje nebezpečí rakoviny žaludku. Vědci mimo jiné zjistili, že celer obsahuje látku regulující hormony a navíc prý celerový džus zvyšuje plodnost, odstraňuje frigiditu a dokonce bojuje proti impotenci. Celerová šťáva se osvědčuje také po nadměrném požití alkoholu.