BOJÍTE SE RAKOVINY?…OCHRÁNÍ NÁS NĚKTERÉ POTRAVINY (IV. díl)

In Ovoce, Poradna, Zelenina by walsla

Portál Mediafax.cz radí: nekouřit, chránit se před sluncem, nepodceňovat preventivní prohlídky a hlídat si složení stravy. Sice neexistuje zázračný lék, který by nás ochránil před různými typy rakoviny, ale před látkami, které poškozují buňky a zvyšují riziko nádorového bujení, se můžeme chránit antioxidanty. Ty obsahují mnohé potraviny a je nejlepší je jíst každý den. A jaké další potraviny patří k nejlepší ochraně před zhoubným bujením?
PETRŽEL – díky čisticím účinkům, udržuje organismus zdravý a odolný proti útokům zhoubných buněk
ČERVENÁ ŘEPA – kromě ochrany před rakovinou dodává tě železo, měď, mangan, vitamíny A, B, kyselinu listovou
HOVĚZÍ MASO – tělu dodává železo a zinek. Posiluje imunitní systém, funguje jako antioxidant a stimuluje látkovou výměnu, takže chrání organismus před rakovinou.
MERUŇKY – obsahují beta-karoten, který dokáže neutralizovat agresivní volné radikály ze slunečního světla, nikotin i jiné škodlivé látky. Meruňky dokážou zpomalit růst rakovinových buněk v počátečním stádiu.
MANDLE – oleje a látky, které tato pochoutka obsahuje, dokážou výrazně snížit hladinu nebezpečného cholesterolu a pomáhají proti infarktu i rakovině
KŘEN – díky hořčičným olejům chrání před rakovinou a bojuje s choroboplodnými bakteriemi a houbami
LOSOS – antioxidanty, vitamin E a selen zlikvidují volné radikály dřív, než stačí poškodit buňky v těle, a tím způsobit rakovinu nebo srdečně-cévní onemocnění
BROKOLICE – obsahuje velké množství zázračné drogy – sulforafanu, která brání tvorbě rakoviny, především prsu (pozor – musí se konzumovat syrová, nebo jen krátce spařená (max. 2–3 minuty) anebo připravovaná na olivovém oleji (podle britské studie je možné zabránit růstu zhoubných buněk při rakovině prostaty konzumací brokolice 4x za týden)
ČESNEK – látky v česneku zpomalují dělení rakovinných buněk a chrání tělo proti volným radikálům – čím méně je tepelně upravovaný, tím silnější účinek
FAZOLE – jsou plné proteinů, vitaminů a minerálů, bohaté na vlákninu, ale hlavně jsou zdrojem cenné látky inositolu, která chrání před rakovinou střev, prsu a prostaty (luštěniny bychom měli jíst alespoň jedenkrát týdně)