JÍDLEM PROTI CHŘIPCE 

In Ovoce, Poradna, Zelenina by walsla

Do redakce přišel jako reakce na článek NACHLAZENÍ NEBO CHŘIPKA (ZT číslo 46) zajímavý e-mail s radou, co máme jíst, abychom nedostali obávanou chřipku – a my se s Vámi o tyto zkušenosti rádi podělíme.

Mezi chřipkou a nemocemi z nachlazení je sice rozdíl, ale bránit se jim dá stejně. Chceme-li se chřipce vyhnout, můžeme se sice dát očkovat (očkování se musí každý rok opakovat), ale víme, co bychom měli konzumovat, abychom se té obávané nemoci vyhnuli? Ale ano – většinou najdeme doma. Podívejme se tedy, o které potraviny jde.
Čaj – pomáhá vyrovnávat teplotu, prohřeje vyčerpaný organismus, navíc už jen vdechování výparů uleví sliznici v nose i v krku
Česnek – ten je prostě nenahraditelný, můžeme jej jíst na topinkách, v pomazánkách, v polévce…
Slepičí vývar – poskytne výživu vyčerpanému organismu, kromě toho obsahuje přirozené protizánětlivé látky a antibiotika (pozor – musí být skutečně ze slepice)
Ostrá jídla – prokrvují sliznice a jejich podráždění nás nutí kýchat, smrkat, slzet…čímž se dýchací cesty uvolňují (pepř, chilli papričky, pálivá paprika, pálivé omáčky…)
Křen – patří právě k oněm ostrým pokrmům, je od nepaměti považován za přírodní antiseptikum, dokáže potlačit infekce a je tedy výborným doplňkem léčby při nachlazení, angíně a chřipce
Citrusy – jsou jak známo velkou zásobárnou vitamínu C, je to silný antioxidant, který posiluje imunitní systém a pomáhá bojovat proti nejrůznějším onemocněním
Zázvor – je na všechny potíže, je osvědčeným domácím prostředek proti kašli, zimnici, nachlazení, ale pomáhá i proti dalším nemocem, neboť zbavuje tělo škodlivin a působí protizánětlivě
Med – obsahuje řadu důležitých vitamínů (vitamín A, B1, B2, B6, B12, C, D, H, K, E, P), minerálních látky (draslík, vápník, železo, sodík, zinek), organické kyseliny, stopy proteinů a aromatické látky – umí nejen posílit imunitní systém, ale také například báječně tlumí kašel a působí protizánětlivě (opatrní musí být jen alergici)