VÁNOČNÍ KAKTUS 

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Vánoční kaktus patří k rostlinám, které o svátcích zdobí náš domov svými něžnými květy, ale i v době, kdy nekvete, vytváří nádhernou dekoraci bytu. Je známo jen několik původních druhů, a všechny pocházejí z tropických lesů Jižní Ameriky.

Rozmnožuje se poměrně jednoduše – řízky (3 – 4 články) získáme z větší rostliny a dáme je zakořenit buď do vody, nebo do květináčku se směsí písku a rašeliny. (Někdo je doporučuje nechat 2 – 3 dny předsušit a pak teprve zapíchnout do vlhkého písku.) Zkusíme-li namnožit svůj kaktus už během ledna až března, pak můžeme připravit krásný vánoční dárek pro své přátele. Květináč postavíme na světlé chráněné místo, teplotu udržujeme mezi 20 – 22°C a zaléváme jen tehdy, když zemina vysychá

Světlo – prospívá mu polostinné místo, před přímými slunečními paprsky jej musíme ochránit. Nejlepší umístění bude severní okno, máme-li okna orientovaná jinam, pak si pomůžeme nějakým zastíněním – třeba žaluziemi.

Zálivka v období růstu (cca od března do července) potřebuje pravidelnou střední zálivku. V polovině srpna začneme přísun vody omezovat, a to do doby než nasadí poupata. Teprve potom se můžeme vrátit k normální zálivce (musíme však vždy dát pozor na přemokření – to poškodí kořeny a rostlina uhyne). Po odkvětu zálivku opět zmírníme a přidáme až na jaře.

Období klidu – kaktus nutně potřebuje. Teplota by neměla klesnout pod 12°C, zálivka se omezí, stále chráníme před přímými slunečními paprsky.

Letnění je velmi vhodné – uvítá místo na balkoně, verandě či na zahrádce v polostínu, chráněný před sluncem i deštěm.

Zemina při rozmnožování vlhký písek nebo směs písku a rašeliny, při přesazování použijeme směs listovky, rašeliny, drnovky nebo pařeništní zeminy, anebo substrát pro pěstování kaktusů. Pozor – vánoční kaktus nesnáší vápník, takže by se neměl objevit ani v zemině, ani v hnojivu.

Přesazujeme jedenkrát za 2 až 4 roky – podle potřeby, když vidíme, že má malý květináč, a to před začátkem vegetačního období, tedy začátkem března. Vánoční kaktus vyjmeme z malé nádoby a ihned přesazujeme do nového květináče.

Hnojení vánoční kaktus nevyžaduje, obzvlášť jestliže jej pravidelně přesazujeme. Přihnojit můžeme až dobře zakořeněné rostliny, 1x za 14 dní v době růstu a použijeme k tomu slabý roztok plného hnojiva. Hnojivo nesmí obsahovat vápník.