Co bychom měli jíst v zimě?
Měli bychom dávat přednost potravinám, které nás zahřejí zevnitř. Babičky vařívaly polévky, ze sušených bylinek vařily léčivé čaje… A my se dnes jen skláníme nad jejich moudrostí. Taková polévka (ať už vývar, nebo třeba čočková, hrachová apod.) nás totiž ráno nejen zahřeje, ale i správně nastartuje. Vhodná je i konzumace masa, různé ovesné kaše, svůj oblíbený zelený čaj vyměníme za černý, který zahřívá, večer upřednostníme před bílým vínem to červené a nezapomeneme na báječnou chuť svařáku (samozřejmě se skořicí a hřebíčkem).
Základem jsou prostě bylinky a koření, které v nás vyvolávají pocity tepla (skořice, hřebíček, vanilka, bazalka, oregano, rozmarýn, paprika, pepř).
Tentokrát bychom neměli tolik konzumovat syrovou zeleninu (ani zeleninové saláty) a ovoce, upřednostníme zeleninu tepelně upravenou a ovoce kompotované nebo sušené.
Naopak nemusíme mít strach z ořechů a luštěnin, ryb či jiných mořských plodů, bez obav můžeme jíst brambory, rýži, tvaroh, nebo například ananas, fíky, sušené švestky… to všechno totiž patří do skupiny tzv. neutrálních potravin, které můžeme bez obav konzumovat v zimě i v létě.
A ještě jedna rada – vsaďte na zázvor.