Roubování je ideální způsob množení ovocných stromů v zimním období – provádí se totiž v době vegetačního klidu, tedy když růstová poupata spí.
Roubování – je to vlastně spojování kulturní odrůdy s naštěpovanou částí. V tomto případě je to připravená podnož s připravenými nebo čerstvě uříznutými rouby. Ty by měly být čerstvé, není dobré je dlouho skladovat, protože mohou vysychat a nemusejí se pak ujmout.
Zimní roubování se provádí tzv. v ruce – nezávisí tedy na podnoži vysazené přímo v terénu ve volné půdě. Jde o pohodlný způsob množení, jen pak nesmíme zapomenout rouby opět přenést na chladné chráněné místo, kde vydrží do jara.
Anglická kopulace – tomuto způsobu se také říká jazýčkové družení, kdy kromě klasického kopulačního řezu provedeme na obou částech zářez a vzniklými jazýčky zasunutím spojíme roub s podnoží. Pak ovážeme PVC páskou.
Existuje i klasická obyčejná kopulace – toto je vhodný způsob roubování při stejné tloušťce roubu i podnože. Kopulační řez vedeme proti pupenu a měl by být alespoň trojnásobné
délky proti průměru roubu či podnože. Obě části k sobě přiložíme a ovážeme páskou.