Na pohled nevypadá nijak lákavě, ale je to opravdová vitaminová bomba.
Zimní neboli černá ředkev (Raphanus sativus niger) na má vysoký obsah vitaminů i minerálních látek. Například vitaminu C je v ní více než v citrónech, kromě něj obsahuje i velké množství vitaminu E, B1, B2, B6 a beta-karotenu, z minerálů železo, síra, měď, vápník, hořčík, draslík a fosfor.
Proto také černá ředkev tak dobře posiluje imunitní systém a je vynikajícím prostředkem proti kašli. Stačí jen ji syrovou nastrouhat a ochutit solí či pepřem. Nemáme-li rádi její ostrou chuť, zmírníme ji sladkou mrkvičkou nebo jablky.
A což ji zkusit uvařit s kořením a octem. Vynikající je také třeba salát, kdy syrovou strouhanou ředkev smícháme s jogurtem, přidáme špetku soli i pepře a citronovou šťávu.