JEDNODUCHÁ JARNÍ KOPŘIVOVÁ POLÉVKA

In Poradna by walsla

Z výhonků mladých kopřiv, které mají pro naše tělo žádoucí čistící účinky a obsahují řadu vitamínů, si lehce připravíme zdravou a vynikající polévku. Ano, jistě jsme se s nějakým receptem již setkali – ale můžeme si vyzkoušet třeba i tento velmi jednoduchý, který hravě zvládne i kuchař začátečník.
Co potřebujeme
150 g listů z mladé kopřivy, 1 litr zeleninového vývaru, 75 g smetany, 1 žloutek, sůl, kmín, pepř, muškátový oříšek, vajíčko uvařené natvrdo, bylinky: petrželka, pažitka, libeček,
Jak na to
Mladé lístky kopřivy vypereme ve vodě a jemně nakrájíme. V hrnci si připravíme zeleninový vývar (mrkev, celer, petržel) mírně osolíme a okmínujeme. Do vařícího vývaru vhodíme nakrájené kopřivy – necháme jemně přejít varem a přilijeme smetanu s rozšlehaným žloutkem. Dochutíme pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem. Nakonec přidáme nasekané bylinky a vajíčko uvařené natvrdo (můžeme ho rozkrojit či nasekat).
Můžeme také přidat celestinské nudle nebo opečené kostičky chleba.