PLEVEL? HURÁ DO BOJE!

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

A jak tedy plevel, o kterém jsme psali v minulých číslech, ničit? Existuje několik léty prověřených metod. Nejméně oblíbený, ale stále zatím nejúčinnější způsob je okopávání. Kromě toho, že tím zabráníme šíření nežádoucích rostlin, přispěje to i k provzdušnění půdy.

Růstu plevele zabrání také fólie a netkané textilie, které zároveň zadrží teplo pro rostlinky a zabrání nadměrnému vypařování vody. Fólii položíme na záhon na dobře připravenou půdu, okraje zahrneme vrstvou zeminy tak, aby byla vypnutá. Nařízneme 3 až 5 centimetrů velké otvory a vysadíme sazenice zeleniny.

Rovněž mulč neboli nastýlka pod stromy či keře je dobrým řešení problému s plevelem. Už 5 až 10 cm vrstva listí nebo nastýlací kůry zabrání růstu obtížného plevele. A když se přece jen nějaký objeví, lehce jej vytrhneme – po mulčem totiž nejsou kořeny tak silné.

Plevel se silným a hlubokým kořenem, například pampeliška nebo šťovík kadeřavý, musíme zase pravidelně vypichovat. A to až do doby, dokud se plevel objevuje.

Výborným řešením je vysadit tzv. půdokryvné rostliny. Je fakt, že je nemůžeme vysadit všude, ale okrasné záhony doplněné o břečťan, barvínek, konvalinky či kakost působí efektně a navíc tam už není místo pro plevel.