ZDRAVÍ A LÉČIVKY – KOSTIVAL LÉKAŘSKÝ 

In Poradna, Recepty by walsla

Kostival lékařský (Symhytum officinale) – lidově například svalník větší, černý nebo celníkový kořen, kořen kozivalový nebo liberzonský, kostibal, kostihoj, chropáč, kazival, kobylí mláto, mudronice, stříbrník, sladký kořen, trudovník, valikost …je vytrvalá až 1m vysoká bylina. Její rovná nahoře větvená lodyha je drsně chlupatá, zvonkovité růžové či fialové květy se na kostivalu rozvíjejí od června až do září.
U kostivalu je sbíranou částí kořen, případně i nať. Sbírá se hlavně na jaře (před začátkem vegetace) nebo pak na až podzim, rychle se omyje, rozpůlí a suší nejlépe na slunci (teplota nesmí přesáhnout 45°C), někdy se užívá i kořen čerstvý. Droga má svíravou mírně nahořklou chuť, je bez zápachu.
Kostival roste v příkopech, křovinách, podél potoků a řek a na vlhkých místech – je rozšířen v Evropě, najdeme ho i ve Střední Asii a Severní Americe.
Jako léčivka byl používán hlavně ve středověku. Obsahuje hlavně třísloviny, sliz, silice či alkaloidy. Používá se zevně, hlavně ve formě masti nebo obkladů – a to hlavně na pohmožděniny, zlomeniny, nehojící se rány, vředy, ale také při zánětu žil……….
Tinktura pomáhá velmi rychle při bolestech páteře, otoku kloubů, při revmatismu. Připravíme si ji z kořene, který nakrájíme a zalijeme alkoholem (slivovice, žitná, režná) – dobře uzavřeme, necháme louhovat asi 2 týdny na slunci. Pak ji slijeme do lahviček a musíme si chvilku počkat, protože nejúčinnější je až po 2 letech.
Obklady z čerstvých kostivalových listů jsou také velmi jednoduché – čisté listy rozválíme válečkem na nudle, přiložíme na bolestivé místo a zavážeme (můžeme je i nahřát).
Mast na rány, bércové vředy, zlomeniny, výrony, pohmožděniny, opařeniny, popáleniny, otoky, revmatismus…si připravíme z opláchnutého kořene – na 2 hrsti potřebujeme 250 g lékařské vazelíny (koupíme v lékárně). Vazelínu rozpustíme třeba v troubě nebo ve vodní lázni, pak do ní přidáme nakrájený kořen a necháme louhovat. Po ¼ hodině necháme vychladnout a odstát. Druhý den znovu ohřejeme, vyndáme kořen, přidáme trošku rozpuštěného včelího vosku a nalijeme do připravených kelímků. Uschováváme v chladničce.  (Při přípravě masti nepoužíváme kovové nádobí.)