LIŠEJNÍK – ANEB VY SE PTÁTE, MY HLEDÁME ODPOVĚDI

In Okrasná zahrada, Ovoce, Poradna by walsla

Mám problém s lišejníkem na stromech. Letos na jaře se mi objevil poprvé na všech ovocných stromech. Jak s ním se vyrovnat? Ptá se pan Milan Vávra.

Ovocné stromy – hlavně ty starší, bývají často pokryty lišejníky a mechy. Narušuje se tak kůra, pomalu zahnívá a pak zasychají i větve. Mechy a lišejníky patří mezi „nízké“ rostliny – dobře se přizpůsobují vegetaci v určité lokalitě, mají malé nároky na světlo i na výživu. Jejich odstranění na dřevinách vyžaduje systematickou a vytrvalou péči. Většinou je musíme odstranit mechanicky a to velmi pečlivě, neboť i z malinkého zbytku se znovu (a v krátkém čase) rozrostou. Nejlepší je doporučovaná kombinace mechanického odstraňování a vhodný chemický postřik.
Nejlepším prostředkem je postřik brzy na jaře (před rašením pupenů) nebo na podzim, a to roztokem zelené skalice (5 – 8 %). Po postřiku pak ještě napadené větve a kmen očistíme od mechu a lišejníku mechanicky, a to lopatkou, škrabkou, motyčkou… Seškrábat musíme i odumřelou povrchovou vrstvu kmene tzv. borku. Pak ještě očištěná místa ošetříme postřikem proti houbovým chorobám – postřik provedeme 2 – 3x za sebou vždy po měsíci.

V sadu dodržujeme obecnou hygienu. Jako prevenci pak každý rok kmen a hlavní větve čistíme od odumřelé kůry a natíráme vápenným mlékem (opět brzy na jaře) a navíc je tím ochráníme před slunečním úžehem. Stromy prosvětlujeme a provzdušňujeme, odstraňujeme staré uschlé větve.