ZDRAVÍ A LÉČIVKY – LEBEDA ZAHRADNÍ 

In Okrasná zahrada, Poradna, Zelenina by walsla

Lebeda zahradní (Atriplex hortensis) – lidových názvů jsme moc nenašli – divoký špenát, antikrt…  Zato pojmem LEBEDA je označováno několik bylin – například lebeda mořská je pojmenováním pro špenát, lebeda polní zase pro merlík bílý, a dokonce i lebedník – název pro merlík všedobr.

Zahradní lebeda je rostlina známá již od pradávna. Je to jednoletá rostlina z čeledi merlíkovitých (sem patří mimo jiné i špenát, cukrová řepa), dorůstá do výše asi 1 m, kvete od července do září. Roste jako plevel na hnojených půdách i na smetištích a pochází pravděpodobně z hornatých oblastí východní Indie. V kuchyni nahrazovala špenát (zkuste – možná Vám bude chutnat víc než ten opravdový). Mathioli o ní píše, že „obměkčuje břicho a nutí na stolici a dobře slouží lidem suchým, horkým a cholerickým.“
Lebeda obsahuje velké množství vápníku, dále saponiny, bílkoviny, vitaminy (C, B1, B2, B3, E) a minerály (hořčík, fosfor, železo). Z léčivých účinků připomeňme příznivý vliv na akné, různé ekzémy, také rozpouští hleny, mírní kašel, pomáchá při nachlazení. Zmírňuje revmatické bolesti a otoky kloubů.
Lebedu zahradní sejeme buď na jaře, nebo i na podzim do řádků. Sklízíme jen mladé chutné listy.
Nechcete si také vyzkoušet lebedový špenát? V příštím ZT na něj najdete recept.