ANANAS | |
latinský název | ananas comosus |
jiné názvy | ananás, anana, pineapple, nanas, pina |
popis | plod je oválný max. 30 cm velký tvrdá kožovitá kůra má barvu nazelenalou, žlutou až žlutooranžovou – podle zralosti dužina je šťavnatá, masitá, většinou žlutá |
původ | původně pochází z Brazílie a Paraguaje |
chuť a vůně | vůně i chuť jsou typické sladce nakyslé, jemně svíravá (podle odrůdy) a hlavně výtečné |
konzumace | jíme jen dužinu plně zralých plodů, nezralé totiž obsahují velké množství kyselin ananasy se konzumují syrové nebo se z nich vyrábějí kompoty, ale i marmelády a lihoviny či oblíbené šťávy vynikající jsou recepty na grilu, jídla sladká i slaná |
jak na to | odřízneme tvrdou slupku, ananas nakrájíme na plátky a pak vyřízneme dřevnatý střed |
obsahové látky a účinky |
ananas obsahuje průměrně 86% vody dále hodně draslíku, vápníku a sodíku, organické kyseliny (hlavně citronovou, maleinovou a tartarovou) citlivější osoby mohou trpět bolestmi hlavy, protože v ananasu je také síra velké množství biotinu působí pozitivně na zdraví vlasů, nehtů a kůže nejznámější látkou v ananasu je zřejmě enzym bromelin – ten štěpí bílkoviny na aminokyseliny – působí příznivě na trávení, zlepšuje fyzickou kondici, pomáhá tvořit svalovou hmotu spolu s biotinem (podporuje fermentaci uhlohydrátů) přispívají k úbytku váhy – ananas je doporučován při redukčních dietách je čistícím a detoxikačním prostředkem, pomáhá odstraňovat krevní sraženiny chrání nás před bakteriemi a parazity ve střevech, pomáhá při střevních poruchách a průjmech pomáhá při slunečním úžehu, nebo při odstraňování stařeckých skvrn |