POZNÁVÁME PLODY – ANANAS

In Ovoce, Poradna by walsla

ANANAS
latinský název ananas comosus
jiné názvy ananás, anana, pineapple, nanas, pina
popis plod je oválný max. 30 cm velký
tvrdá kožovitá kůra má barvu nazelenalou, žlutou až žlutooranžovou – podle zralosti
dužina je šťavnatá, masitá, většinou žlutá
původ původně pochází z Brazílie a Paraguaje
chuť a vůně vůně i chuť jsou typické
sladce nakyslé, jemně svíravá (podle odrůdy) a hlavně výtečné
konzumace jíme jen dužinu plně zralých plodů, nezralé totiž obsahují velké množství kyselin
ananasy se konzumují syrové nebo se z nich vyrábějí kompoty, ale i marmelády a lihoviny či oblíbené šťávy
vynikající jsou recepty na grilu, jídla sladká i slaná
jak na to odřízneme tvrdou slupku, ananas nakrájíme na plátky a pak vyřízneme dřevnatý střed
obsahové látky
a účinky
ananas obsahuje průměrně 86% vody
dále hodně draslíku, vápníku a sodíku, organické kyseliny (hlavně citronovou, maleinovou a tartarovou)
citlivější osoby mohou trpět bolestmi hlavy, protože v ananasu je také síra
velké množství biotinu působí pozitivně na zdraví vlasů, nehtů a kůže
nejznámější látkou v ananasu je zřejmě enzym bromelin – ten štěpí bílkoviny na aminokyseliny – působí příznivě na trávení, zlepšuje fyzickou kondici, pomáhá tvořit svalovou hmotu
spolu s biotinem (podporuje fermentaci uhlohydrátů) přispívají k úbytku váhy – ananas je doporučován při redukčních dietách
je čistícím a detoxikačním prostředkem, pomáhá odstraňovat krevní sraženiny
chrání nás před bakteriemi a parazity ve střevech, pomáhá při střevních poruchách a průjmech
pomáhá při slunečním úžehu, nebo při odstraňování stařeckých skvrn