FÍKY | |
latinsky | ficus carica |
rostlina | fíkovník smokvoň je to poměrně rychle rostoucí, opadavý keř – některé odrůdy jsou plazivé – jiné jsou velkým stromem (dorůstá obvykle více než 3 metry, někdy i 10 m) rostliny jsou samčí či samičí – plodí 2x do roka |
popis plodu | fík roste na samičích rostlinách – je to kulovitá nebo hruškovitá bobule (na samčích rostlinách vyrůstají nejedlé tzv. kaprifíky) dužina může být bílá, fialová, červená, černá velikost plodů asi 1 až 9 cm (podle odrůdy) (plody se trhají ještě před dozráním, protože jsou velmi citlivé na manipulaci při převozu) |
původ | fíkovník patří mezi nejstarší kulturní rostliny – pěstoval se již tisíce let před naším letopočtem – pravděpodobně pochází z Přední Asie dnes je rozšířen ve Středozemí, Číně, Indii či Austrálii k nám se dováží hlavně fíky ze Španělska a Portugalska, Itálie a Řecka, ale také z Turecka, Kalifornie či Alžírska |
chuť a vůně | velice sladká, jemná |
konzumace | fíky jíme čerstvé nebo sušené a různě zpracované pozor při nadměrné konzumaci by se mohly objevit zažívací potíže |
v kuchyni | z čerstvých fíků se připravují džemy, vína, likéry, také kompoty či saláty, víno nebo likér v kuchyni se také setkáme s fíky plněnými například šunkou, sýrem, ořechy apod. |
obsahové látky | čerstvé fíky obsahují hodně vody (asi 80 %) dále provitamín A, C, B2, ale i bílkoviny, aminokyseliny, draslík, pektiny, organické kyseliny, vlákninu, kyseliny a enzymy, flavonoidy, fermenty, slizy a 20 až 26% sacharidů sušené plody mají hlavní podíl sacharidů (asi 75%), pak také bílkoviny a tuky |
účinky | fíky jsou lehce stravitelné a osvěžující působí močopudně a také jako mírné projímadlo ulehčují vykašlávání a tím zmírňují kašel doporučují se při anémii, při fyzické i psychické únavě |
zajímavost | fík vlastně není plod – je to uzavřené plodenství |