KVĚTEN NA ZAHRÁDCE

In Okrasná zahrada, Ovoce, Poradna, Zelenina by walsla

Je třetí květnový týden, vládnou nám zmrzlíci. Počasí se může měnit velmi rychle a velmi citelně – sledujeme předpovědi a hlídáme naši zahrádku.

Pokračujeme v boji proti strupovitosti a v ochraně proti padlí jabloňovému. Postřiky po odkvětu až do konce června asi v 14 denních intervalech až do konce června – ideální je postřikové látky střídat, aby se nemoci nestaly rezistentními proti stálým přípravkům.
Kontrolujeme vázací materiál na roubech – kdyby se začal zařezávat, uvolníme ho. Nesmí to však být předčasné.
Hnojení přizpůsobíme tomu, jak jsme připravili půdu před setím a do jaké míry chceme pěstovat ekologicky.
V květnu by nemělo uškodit přihnojení porostů po vyjednocení slabší dávkou dusíku.
V komplexu opatření na snížení periodicity rodivosti, zejména jádrovin, je důležitá výživa. Vhodné je účelné přihnojení jabloní a hrušní v období diferenciace květních pupenů pro příští rok dusíkem. Musíme si uvědomit, že v tomto období strom nese úrodu ovoce a připravuje se na násadu v příštím roce.
Na výhoncích révy můžeme už rozeznat květenství vinných hroznů. Je tedy čas udělat probírku přebytečných nerodivých výhonků.
Když letorosty dorostou do délky asi 20 až 25 cm, děláme postřiky proti peronospoře a padlí.
Můžeme vysazovat celer. (Pozdější výsadbou celeru předejdeme zchlazením sazenic, které znehodnocuje bulvy.)
Vysazujeme i teplomilnou zeleninu – rajčata. Jsou otužilejší než papriky – ta je totiž náročnější na teplo, ale nejcitlivější jsou lilky. Před výsadbou je vhodné rostliny otužovat.
Na záhony vysazujeme připravené letničky, astry, begónie, gazánie, statice, petúnie, šalvěje a další. Po vysazení často zaléváme, aby rostlinky dobře zakořenily.
Po 15. květnu vyneseme do zahrádky přezimované oleandry, citroníky, juky apod.
Starší rostliny přesazujeme po víceletých přestávkách.
Vhodné je právě v této době rostliny přihnojit.