ČERVEN NA ZAHRÁDCE   

In Okrasná zahrada, Zelenina by walsla

V červnu se rozhoduje o množství i kvalitě úrody – zvýšenou pozornost věnujeme stromům i půdě. A pořád máme plné ruce práce…
Při ošetřování půdy častým kypřením udržujeme maximální množství přirozené vláhy. Ideální by bylo kypřit vždy po vydatnějším dešti, nebo i po závlaze.
Při kypření ničíme současně plevele, které nikdy nenecháme vysemenit.
Pokud máme půdu pod stromy zatravněnou, sekáme trávu častěji, zpravidla jednou za 10 až 14 dní.
V případě suchého počasí zavlažujeme, aby červnový opad ovoce nebyl příliš velký.
Nadměrnou násadu redukujeme protrháváním, případně odstřihnutím větviček nebo jejich částí.
U mladých stromků využíváme různá pěstební opatření k urychlení rodivosti (naklánění, ohýbání, kroužkování, škrcení …).Dál pravidelně kontrolujeme štěpované stromy, dbáme, aby se vázací materiál nezařezával.
Najdeme-li části napadené škůdci či chorobami, odřezáváme je.
V zeleninové části zahrádky už rostou okurky, paprika a rajčata, která vyžadují pravidelné ošetřování: závlahu, okopávání, případně přihnojení.
Ve fóliovnících dbáme na pravidelné větrání (ve sklenících bez pohybu vzduchu se hůře opylují rajčata).
Důležité je také udržování přiměřené teploty (paprika při teplotách nad 35 °C shazuje mladé plody nebo je dokonce vůbec nenasadí).
Vyvazujeme okurky, při vyvazování rajčat vyštipujeme boční výhonky.
Zeleninu pravidelně kontrolujeme (papriku a rajčata nejvíce ohrožují mšice a molice, okurky plíseň okurková).
Po sklizni rané zeleniny připravujeme půdu na další pěstování (záhony by neměly zůstat prázdné).
V červnu ještě sejeme keříčkové fazolky, červenou salátovou řepu a vysazujeme polorané košťáloviny na podzimní sklizeň.
Na odkvetlých rododendronech a azalkách vylamujeme odkvetlé květenství.