NEZAPOMEŇTE NA SVATOJÁNSKÝ ČAJ

In Bylinky, Okrasná zahrada, Poradna, Recepty by walsla

Svatojánský čaj se vařil už v pradávných mytických dobách, bylinky na něj sbíraly i naše praprababičky
třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum) říká se jí bylina svatého Jána (vyrostla prý z krve Jana Křtitele)
řebříček obecný (Achillea millefolium) název připomíná řeckého hrdinu Achillea (léčil si jím rány)
lopuch větší (Arctium lappa) – kořen zázračně prospívá pokožce i vlasům
violka vonná (Viola odorata) byla oblíbenou bylinou sv. Hildegardy
pampeliška lékařská (Taraxacum officinale) – hořký kořen pročišťuje tělo

Jak na to
Bylinky smícháme a připravíme si odvar z 1 polévkové lžíce + ¼ litru vody – necháme 2 minuty povařit pak ještě 5 minut louhovat.
Pije se 3× denně při zánětlivých onemocněních kůže, na hnisavé a špatně se hojící rány.