OCHRANA ROSTLIN V ZÁŘÍ

In Okrasná zahrada, Ovoce, Zelenina by walsla

Strupovitost jabloní a hrušní – pokud se vám povedlo udržet odrůdy jabloní a hrušní do léta bez strupovitosti, v případě vydatnějších dešťů či bouřek byste měli učinit ještě poslední ošetření před sklizní, nejlépe přípravky s kratší čekací dobou, například Folpan 80 WDG – 10 dnů, Talent – 14 dnů. Příznaky tohoto onemocnění se totiž mohou projevit i na uskladněných plodech, které byly při sklizni na pohled ještě zdravé.
Housenky na košťálovinách – během celého vegetačního období ohrožuje košťáloviny řada škůdců. Na pozdních druzích se koncem léta vyskytují housenky můry zelné či běláska zelného.
Více škody způsobují můry, protože její starší housenky se zavrtávají do hlávek zelí či kapusty a zcela ji zničí. Proto musíme proti nim zasáhnout krátce po vylíhnutí, dokud se ještě zdržují ve skupinkách na spodní straně listů. Do kapaliny, kterou budeme zeleninu postřikovat, je třeba přidat i smáčedlo, například Silwet.
Kontrola pokojových rostlin – před přenesením do bytů bychom měli zkontrolovat i pokojové rostliny a v případě, že u nich objevíme škůdce (třeba některý z druhů červce), měli bychom je ošetřit ještě venku. Do bytů je dáme až po uplynutí předepsané čekací lhůty, která je vyznačená na použitém přípravku.
Na co ještě nezapomenout
Hodně škody může nadělat vrtalka pórová, bohužel zřejmě proti ní neexistuje v současné době žádný účinný chemický prostředek. Můžeme se před ní chránit hlavně mechanicky – pomocí bílé netkané látky. Rostliny přikryjeme ještě před začátkem rojení dospělých much vrtalky, tedy zhruba v polovině srpna a necháme je až tak do poloviny října.
V případě deštivého počasí nezapomeneme ošetřit pozdní odrůdy vinné révy proti botrytidě.
Nejpozději dva týdny před sklizní je vhodné provádět poslední postřiky citlivých odrůd jabloní před pihovitostí, a to listovými hnojivy s vyšším obsahem vápníku.
Pokračujeme v ošetřování chryzantém před septoriovou skvrnitostí listů.
Semena luštěnin po sběru a vysušení vkládáme na 48 hodin do mrazničky, aby se v nich zničila všechna vývojová stadia zrnokazu.